Wegmarkering voor duidelijkheid en veiligheid op de weg

Ze vallen niet op, omdat ze zo horen bij het wegdek, maar vrijwel elke weg is voorzien van wegbelijning, oftewel wegmarkering. Met behulp van lijnen en tekens is voor weggebruikers duidelijk of ze bijvoorbeeld moeten stoppen in het geval van haaientanden, maar denk ook aan het afkaderen van een weggedeelte waar niet ingehaald mag worden.

Wat erg handig is, is dat de meeste Europese landen dezelfde witte kleur voor markeringen gebruiken. In sommige landen worden geel en wit met elkaar gecombineerd. De gele markering kan wel wat verwarrend voor ons zijn, omdat de gele kleur meestal wordt gebruikt bij wegwerkzaamheden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de rijstrook tijdelijk verlegd moet worden.

Waar moeten wegmarkeringen aan voldoen?

Er zijn allerlei richtlijnen verbonden aan markeringen. Om deze reden is het ook belangrijk om als gemeente of organisatie niet zelf aan de slag te gaan met markeringsverf, maar om het uit te besteden aan een ervaren bedrijf, zoals Geerdink Markeringen. Zij zijn op de hoogte van het reglement verkeersregels en verkeerstekens. Hieronder vallen bijvoorbeeld de stopstreep, de busbaan, haaientanden, voorsorteerstroken, verdrijvingsvlakken en puntstukken en de doorgetrokken streep. Natuurlijk zijn er ook nog allerlei andere markeringen, zoals een speciaal parkeervak voor invaliden of laadpunten voor auto’s.

Ook zie je vaak dat er op de weg is aangegeven dat er ergens niet geparkeerd mag worden. Op sommige wegdelen is zelfs aangegeven dat je niet mag stoppen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op wegdelen bij een spoorwegovergang, waar het simpelweg te gevaarlijk is om te stoppen. Verder zie je zulke vakken ook op drukke wegen bij stoplichten, waar aanwonenden makkelijk moeten kunnen oprijden.

Met welke materialen wordt er gewerkt?

Er zijn verschillende materialen waarmee belijning wordt aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan gewone wegenverf of tweecomponentenverf. Ook wordt er veel gebruikgemaakt van thermoplast of koudplast. De lijnen kunnen bijvoorbeeld reflecterend gemaakt worden, wat voor extra zichtbaarheid en veiligheid in het donker zorgt. Dit is ook prettig wanneer er geen verdere wegverlichting aanwezig is.

Een offerte aanvragen voor wegmarkering? Ga naar de website van Geerdink-markeringen.nl voor meer informatie en neem contact op! Kijk gerust ook eens naar de recent afgeronde projecten.

Dit vind je misschien ook leuk...