Transformatie van chartaal geld naar giraal geld

Door de jaren heen zijn er gigantische veranderingen plaatsgevonden vooral in het gebruik van geld.

Wat is geld?

Geld is iets wat je kunt gebruiken om goederen of diensten te betalen of schulden terug te betalen.  Geld bestaat al duizenden jaren en kan vele verschillende vormen aannemen. Vroeger betaalde men vaak met munten die gemaakt werden van een edelmetaal, zoals goud. Er zijn verschillende munteenheden in de wereld. Elk land gebruikt een ander bijvoorbeeld euro, Amerikaanse dollar, peso’s enzovoorts. Het geld bestaat fysiek in munten en papier, maar in veel gevallen wordt er ook per bank betaald, zonder dat er fysiek geld aan te pas komt.

Geld heeft drie belangrijke functies:

  1. Ruilmiddel. Je kunt geld gebruiken om een product of dienst te kopen. Op het moment dat je iets koopt met geld ruil je geld voor dit product. Door geld als ruilmiddel te gebruiken is ruilhandel niet meer nodig. Handel wordt hierdoor veel gemakkelijker.
  2. Rekeneenheid. Door geld te gebruiken kun je de economische waarde van een product vaststellen. Het gebruik van geld maakt het gemakkelijker om de waarde van verschillende producten en diensten met elkaar te vergelijken.
  3. Oppotmiddel. Geld kun je sparen, wat wil zeggen dat je het opzij kunt zetten zodat je het in de toekomst kunt gebruiken.

Wat is het verschil tussen giraal en chartaal geld?

Niet al het geld dat je gebruikt bestaat uit munten en briefjes. Soms gebruik je alleen een pinpas of creditcard, of verstuur je geld via een wallet (digitale portemonnee). Je kunt het geld dat je gebruikt dan niet aanraken: het bestaat alleen op je bankrekening, maar je hebt geen fysiek geld. Geld dat je niet kunt aanraken heet giraal geld. Dit is het geld dat wel op een bankrekening staat, maar wat je niet kunt aanraken. Onder giraal geld valt alleen het geld waarmee je rechtstreeks anderen kunt betalen. Geld dat vast staat op een spaarrekening telt dus niet mee voor de voorraad giraal geld die in omloop is. Chartaal geld is het geld dat je wel kunt aanraken. Dit zijn de munten en briefjes die je in je portemonnee hebt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van giraal en chartaal geld?

Het gebruik van giraal geld in plaats van chartaal geld heeft een aantal voordelen. Veel transacties zijn gemakkelijker uit te voeren met giraal geld dan met chartaal geld. Vooral als het gaat om grote hoeveelheden geld is het handiger om giraal geld in plaats van chartaal geld te gebruiken. Ook transacties over lange afstanden verlopen gemakkelijker met giraal geld. Als je bijvoorbeeld een product uit China wilt bestellen is het gemakkelijker om online te betalen dan je geld helemaal naar China te sturen. Ook is giraal geld vaak veiliger om op te slaan. Het is meestal veiliger om je geld op een bank te zetten dan een voorraad munten en briefjes thuis te bewaren. De kans dat je je geld kwijtraakt is kleiner als dit op een bank staat.

In sommige gevallen is het gebruik van chartaal geld handiger dan het gebruik van giraal geld. Chartaal geld is veiliger omdat het gebruik ervan niet afhankelijk is van dingen als elektriciteit en internet. Als het bankverkeer stilvalt door bijvoorbeeld storingen kun je nog steeds met munten en briefjes betalen. Giraal geld en chartaal geld hebben dus beide voordelen en zijn handig in verschillende situaties.

Ontwikkelingen

Het gebruik van giraal geld heeft enorm toegenomen door ontwikkelingen van verschillende internet diensten.

Enkele populaire diensten zijn:

  • e-sports

Bij het horen van het woord e-sports heeft niet iedereen gelijk een duidelijk beeld. Eigenlijk moet je e-sports net zo zien als traditionele sporten. Bij een voetbalwedstrijd kijk je naar professionals, ook al zou je zelf kunnen voetballen. Wat de wedstrijd aantrekkelijk maakt is het feit dat je naar mensen kijkt die veel trainen en dus erg goed zijn in wat ze doen. Dit geld net zo goed voor e-sports, want professionele e-sporters trainen minstens zoveel als andere topsporters. Daarnaast kunnen e-sporters geld verdienen aan sponsoring, het streamen van content en het verkopen van merchandising. Bekende bedrijven zoals Nike, H&M en Louis Vuitton zijn al sponsoren van professionele e-sporters. Het is tevens mogelijk om wedden sportweddenschappen af te sluiten op e-sports. Voor deze dienst kan er slaechts met giraal geld betaald worden.

  • Online TV

Het begrip Online TV kijken verwijst namelijk naar het kijken van programma’s via internet in plaats van direct op de televisie. Het grote voordeel van online TV kijken is dat je voortaan zelf kunt beslissen wanneer je bepaalde programma’s kijkt. We noemend at ook wel “on demand” wat letterlijk vertaald kan worden naar “op aanvraag”. Enkele populaire zijn Netflix en Disney+. Ook voor deze diensten betaal je slechts met giraal geld.

Het gebruik van giraal geld is enorm belangrijk geworden. Het biedt de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van internationale diensten. Dit is niet meer weg te denken.

Dit vind je misschien ook leuk...