Tips om op brandstofkosten te besparen

De brandstofprijzen zijn in de afgelopen tijd omhoog geschoten. Gelukkig zijn er heel wat dingen die je kan doen om op brandstofkosten te besparen. Veel bedrijven met bezorgservices zijn hier al lange tijd mee bezig, bijvoorbeeld door over te stappen op elektrische busjes of bezorgfietsen. Connectbike.net maakt het zulke bedrijven gemakkelijk door een fietslease aan te bieden. Maar wat kan je als particulier doen om minder geld aan brandstof kwijt te zijn?

Bandenspanning

Wat veel kan schelen in de hoeveelheid brandstof die je kwijt bent aan een rit is de juiste bandenspanning. Als je deze regelmatig checkt zul je zien dat je brandstof bespaart. Wanneer je met te zachte banden rijdt, kan je tot 4% meer brandstof kwijt zijn dan nodig is. Bij de meeste benzinestations staat er een apparaat waarmee je de bandenspanning kan meten en direct op het juiste niveau kan krijgen. Als er meer gewicht in je auto zit dan gemiddeld is genomen voor die auto, moet je een hogere bandenspanning nemen. Wanneer er veel gewicht zit in je kofferbak of achterbank zal het verbruik van de auto sowieso toenemen, maar je kan dit minimaliseren door de juiste bandenspanning te nemen.

Schakelen

De meeste auto’s die in deze tijd op de markt komen zijn automaten, maar er zijn nog genoeg mensen die in een schakelbak rijden. Wanneer je laat doorschakelt en dus hoge toeren maakt, neemt het verbruik van de auto toe. Let er dus op dat je op tijd doorschakelt. Ook kan je brandstof besparen door niet te snel op te trekken. Wanneer je snel optrekt maakt de motor van je auto hoge toeren en heeft de auto daar meer brandstof bij nodig. Ook door heel hard te remmen verbruik je meer brandstof. Langzaam wegrijden en langzaam weer tot stilstand komen bespaard dus ook brandstof.

Stilstaan verbruikt ook

Als je stilstaat met de auto, maar de motor draait wel, verbruik je onnodig veel brandstof. In de file kan je soms de motor niet uitzetten, omdat je regelmatig een stukje door moet rijden. Als je brandstof wilt besparen is het een goed idee om de motor zo veel mogelijk uit te zetten wanneer je stilstaat.

Dit vind je misschien ook leuk...